Здравето на Чихуахуа. Съвети и препоръки за правилното отглеждане

Много хора харесват Чихуахуа, но се страхуват, че тези толкова малки и крехки на вид кученца боледуват често. Всъщност, независимо, че Чихуахуа е декоративна (стайна) порода, нейните представители не боледуват повече от останалите породи. Разбира се, за доброто им здраве най-важно е правилното отглеждане. Такова е мнението на професионалистите, занимавали се дълги години с развъждане и отглеждане на Чихуахуа.

Ето няколко съвета как Чихуахуа да расте здраво и жизнено.

Най-напред здравето на вашия питомник зависи от храната му. Тя трябва да бъде пълноценна и да съдържа всички минерални вещества и витамини, необходими за растежа и правилното му развитие.

Освен храненето има още няколко фактора, които са от съществено значение за здравето на кучето – това са редовните прегледи при ветеринарния лекар и своевременното ваксиниране. За пълния списък от ваксини и за сроковете, в които те трябва да се направят, можете да се информирате от лекаря. Обикновено се правят задължителни поливалентни ваксини против чума, бяс и др. Най-важното е да не пропускате сроковете. Ваксините се правят на здраво куче и затова преди ваксинацията е добре да измерите температурата. Тя трябва да бъде 38–39 С за възрастно куче и до 39,5 С за малко кученце. Освен това Чихуахуа не трябва да има глисти, тъй като тогава ваксината няма да е ефективна. Ваксинирането се извършва ежегодно – една ваксина действа около година.

Всяка ваксина има своите особености и затова трябва задължително да се осведомите от ветеринарния лекар за нейното действие и за това, кога можете да започнете да извеждате кучето си на улицата. Не забравяйте, че вие сами можете да заразите домашния си любимец с връхната си дреха или обувки. И тъй като в периода на ваксинация имунитетът на кучето отслабва, трябва на всяка цена да спазвате някои основни хигиенни правила:

 

♦ При връщане вкъщи най-напред измивайте ръцете си, едва след това можете да прегръщате любимеца си;

♦ Не позволявайте на Чихуахуа да си играе с мръсна обувка;

♦ Чихуахуа не трябва да има да има контакти с други кучета, особено с неваксинирани;

♦ Можете да извеждате кученцето на разходка на улицата едва след завършване на пълния курс от ваксини.

 

Когато извеждате домашния си любимец за пръв път на разходка, не забравяйте, че твърде рязката промяна на обстановката може да го стресира. По време на първата му разходка го дръжте в ръцете си. Внезапното отделяне от вас може да породи нервен срив, все пак кученцето е малко и се страхува от всичко. А разклатената нервна система впоследствие може да доведе до проява на необоснована агресия, безпричинен лай или „локвички” при появата на непознати хора или нови предмети. Сриването на нервната система на Чихуахуа в ранна възраст практически не може да бъде коригирано. Затова бъдете много внимателни със своето кученце, не позволявайте то да се плаши.

Друго много важно ваше задължение като грижовен стопанин на Чихуахуа е редовно да проверявате ушите, очите и зъбите му. Често очите на Чихуахуа „текат”. Но преди да хукнете към аптеката за капки, е добре да определите какво точно тече от очите и в какво количество. Ако това е чиста сълза, не са нужни никакви лекарства. Лекото сълзене е нормален процес. Но ако сълзата е гъста и мътна, тогава трябва спешно да потърсите ветеринарния лекар. Не се заемайте самостоятелно с лечението на кучето си!

Грижовните стопани на Чихуахуа се сблъскват с още  един проблем – кучето им наедрява бързо и в същото време става по-малко подвижно, губи интерес към играта. Прехранването и несъобразяването с начина и времето на хранене е основната причина за натрупването на килограми. Наистина, напълняването е характерно за малките кученца, но при по-старите кучета излишните килограми са голям проблем. Ето защо, за да не измъчвате своето куче с диети, е добре, още когато е малко, да го приучите към нормите и времето на хранене. Най-здрави са онези кучета, които живеят и се хранят по график, не преяждат.

И ако вие се грижите добре за хигиената и храненето на своето Чихуахуа, то по-леко и бързо ще преодолява някои свои болезнени състояния или може напълно да ги избегне.

Не забравяйте: вие сте отговорни за своето куче, тъй като неговото здраве зависи от вас самите!

 

 

Съвети на специалистите от Развъдник за Чихуахуа „Нео Классикс”

Превод от руски език – Цвета





{START_COUNTER}