Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всяко домашно куче ще трябва да е с микрочип

2 коментара
Всяко домашно куче ще трябва да е с микрочип

Ветеринарите лекари вече ще са длъжни да поставят микрочип на всяко куче, когато то се регистрира от стопанина. Отпада алтернативата на микрочипа – възможността за татуиране на животното. Това решиха депутатите като гласуваха окончателно промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност в четвъртък.

Причината да отпадне татуировката за домашния любимец като вариант е, че тя не позволява въвеждането на данните за животното в информационната система на Българската асоциация по безопасност на храните (БАБХ) и на практика обезсмисля първоначалната идея.

Микрочипът съдържа 15 цифрен уникален идентификационен код, който всъщност е индивидуалният номер на животното. Самият чип не съдържа информация за адреса или името на собственика, те се въвеждат в базата данни на БАБХ при регистрация на вече поставения микрочип.

Така кучетата и техните собственици ще са лесно проследими от контролиращите органи, а очакванията на експертите са чрез чипирането да се овладее проблемът с масовото изоставяне на домашни любимци и съответно с нарастващия брой бездомни кучета.

Регистрацията на домашните любимци и в момента е задължителна при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст.

Собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар, но вече отпада задължението да представя документ за платена такса.

Досега след регистрация на домашния любимец при ветеринарния лекар, кучето можеше или да бъде татуирано, или да му се постави микрочип. С приетите промени според Явор Гечев от фондация "Четири лапи" се прави голяма крачка напред.

"Татуировката има много недостатъци. Един от тях е, че избледнява с времето, а вторият ѝ основен недостатък е, че няма унифицирана система за данните, които трябва да съдържа една татуировка и съответно не може да бъде въведена в базата данни на националната система на Агенцията за безопасност на храните", добавя той, цитиран от Дарик радио.

Микрочипът вече е задължителен при кучетата и конете при идентификация. За котките например не е задължителен, освен ако животното не пътува. "Вървим в правилната посока. Трябва да има идентификация, да се направи връзка между всяко едно животно и собственика, особено когато става въпрос за изоставени и изгубени кучета", каза още Гечев.

Около 40 лева ще е цената на задължителния микрочип.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Pilgrim
    #2
  2. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.