С какво и как да храните своето бременно куче

3.10.2018 г.
Вашето женско куче ще претърпи много промени по време на бременността, включително свързани с потребностите от храна. Вижте по-долу за какво да следите и как да дадете на нея и нейните малки възможно най-добрия старт.
Pregnant Chihuahua standing on a sandy beach.

Сега, когато вашето женско куче е бременно, от съществено значение е да осигурите на нея и малките ѝ възможно най-добрия старт. Заедно с подготовката на вашия дом и осигуряването на удобства за нея трябва да се погрижите и за подходяща храна, която да поддържа нейното здраве и здравето на кученцата.

Адаптираното хранене на кучетата по време на тяхната бременност може да окаже значително въздействие върху бъдещото здраве на кучилото. В едно изследване на бременни бостънски териери например тези, които са получавали добавки на фолиева киселина по време на периода на разгонване и в началото на бременността си, са имали кучила с по-малко случаи на заешка устна.1

Вашето женско куче, нейното поведение и хранене вероятно ще се променят по време на бременността, затова обърнете внимание на следните неща, за да сте сигурни, че ѝ оказвате подкрепата, от която се нуждае.

Апетит и режим на хранене на бременното женско куче

В самото начало на бременността женското ви куче може временно да загуби апетит. Това е съвсем нормално и апетитът ѝ ще се възвърне, когато тялото ѝ се грижи за растящите малки.

Предвид това може да се изкушите да промените нейния режим на хранене, за да съответства на понижения апетит. Не е добра идея обаче да променяте часовете на хранене на бременното си женско куче по този начин. Този подход може да навреди на нея и нейните бъдещи кученца, защото тя няма да получава правилно или равномерно хранене, което може да доведе до усложнения, като например трудно раждане. Вместо това спазвайте обичайния ѝ режим на хранене с някои конкретни промени за подпомагане на бременността.

Хранене за бременни кучета

След петата седмица на бременността енергийните нужди на вашето женско куче ще се увеличават с по 10% всяка седмица в хода на развитието на кученцата. В същото време способността ѝ да се храни може да бъде ограничена поради физическата трансформация, така че тя да не е в състояние да приема или да усвоява хранителните вещества, от които се нуждае. Решението е да се премине към висококалорична храна, която дава много енергия.

В последната трета от бременността на кучето, след 42 дни, можете да преминете изцяло на висококалорична храна, за да подпомогнете бременното куче в последните стадии на износване на малките. Освен това трябва да увеличавате обема на тази храна с по 10% всяка седмица, докато кучето роди, тъй като ще се нуждае от допълнителни хранителни вещества и енергия.

Важно е да знаете, че трябва да давате на вашето бременно женско куче балансирана храна, която не изисква от нея да приема никакви добавки. Някои от тези, които вероятно давате, като например калций, могат да попречат на нормалното регулиране на витамините и минералите в тялото на кучето по време на бременността, което води до нежелани усложнения за здравето.

Бременно сръбско трицветно гонче лежи в градина на открито.

Контрол на теглото за бременни кучета

Очаквайки пълно кучило, вашето куче естествено ще наддаде тегло по време на бременността си. Въпреки това е от съществено значение за поддържането на здравето на кучето и за безопасното раждане на кученцата то да не наддава твърде много тегло. В зависимост от размера и породата на вашето куче, то трябва да наддаде само до 25–30% от първоначалното си тегло по време на бременност. Най-добрият начин да се контролира това е кучето да се претегля всяка седмица по време на бременността и да се коригира размерът на порцията на храната, за да отрази променящото се тегло.

Ако не сте сигурни за най-доброто тегло за вашето куче или искате допълнителна информация за това как да променяте хранителните му порции, важно е да се свържете с вашия ветеринарен лекар, който ще може да ви даде най-добрия съвет за вашето куче и кученцата.

Бременността на вашето куче може да бъде предизвикателство, но е и вълнуващ период за всички. Като следите отблизо напредъка на wашето куче и го снабдявате с балансирана и адаптирана откъм хранителни вещества храна, ще бъдете сигурни, че давате на майката и кученцата възможно най-добрия старт.

 

1 Практическо ръководство за развъждане на кучета, Royal Canin, стр. 249

Връщане в началото

Адаптирано хранене за Вашето кученце

Редица хранителни формули, които помагат за изграждането на естествени защитни сили, подпомагат здравословния растеж и развитие на храносмилателната система.

Продукти за кучета
Споделете тази страница